Festészet, pengére hangszerelve 

 

 

A Duo Galériában 2011 augusztus 2-án nyílt meg Antos Péter festőművész kiállítása, "Festészet és geometria" címmel. Ujházi György galéria tulajdonos köszöntője után P. Rónai Gábor, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium művésztanára beszélt az alkotóról és a tárlat anyagáról.

 

Antos Péter Őrbottyánból érkezett hozzánk. Képeit látva talán hihetetlenül hangzik, de matematikus. Az általa szerkesztett matematikai példatárból sokan készültek már fel a műegyetemi vizsgákra. Az Apáczai Csere János Gyakorlóiskolában végzett, itt Sárkány Lóránd grafikusművész volt a rajztanára, később tevékenykedett a Dési Huber István Képzőművész Körben is. Innen a művészet iránti érdeklődés. Huszonöt év kihagyás után néhány éve újra a festészet felé fordult. Számítástechnikával is foglalkozik, s ez a vonulat is megmutatkozik a bemutatott képeken. Az op-art - optikai művészet- továbbfejlesztésén fáradozik. Az irányzat korábbi jeles művelőjeként Vasarely-t ismerhetjük. A pasztelles színvilágú, geometrikus festmények önmagukban is igényes, tökéletes látványt adnak, ám az elkészítés technikája is egyedi. A művész tollszárba szorított pengével hordja fel az olajfestéket, mégis finom rétegű, légies egységet mutatnak a képek.

"Az ecset nekem nem elég közvetlen eszköz a képeim létrehozásához. Legszívesebben a rajzba is belenyúlok kézzel." – vallja.

"A szépség matematikai igényű koordinálása az éltető erő számára." – emelte ki P. Rónai Gábor.  Méltatta a művész sokoldalú ábrázolásmódját, melyről a látogató maga is meggyőződhet. Tiszta színeket, egyszerű formákat, áttekinthető kompozíciót nyújtanak tájképei is, amikről néhol visszaköszön a számítógépes grafika világa, ám éppen ettől különlegesek. Absztrakt és figurális munkákat láthatunk. A közös bennük az, hogy igényes színhasználattal, az árnyalatok játékával válnak gyönyörködtető alkotássá.

Bármelyik festmény kellemes, megnyugtató, ugyanakkor elgondolkodtató darabja lehet egy szobának, vagy irodának. A kiállítás megtekinthető: 2011 augusztus 27-ig.

Lénárd Ágnes