Interjú Antos Péterrel 

AdamRos

Pest Megyei Hírhatár, 2013.

 

A Váci Mihály Művelődési Ház tisztelettel meghívja a kedves érdeklődőket 2013. április 5-én pénteken 18 órára az Udvarház Galériába, Antos Péter festőművész Átjáró című kiállításának megnyitójára.  

A kiállítás 2013. április 5. és április 26. között lesz megtekinthető a hét minden napján 10 óra és 17 óra között. A tárlat és a megnyitó helyszíne: Szabadidős és Gazdasági Innovációs Centrum – Udvarház Galéria (Veresegyház, Fő út 45-47. II. emelet 331.)

A rendezvény apropóján felkerestük Antos Péter festőművészt.

PMH: Mit szabad Önről tudnunk, mióta foglalkozik festészettel? Mely témakörök jellemzik leginkább munkásságát?

A.P.: Gyermekkoromban kezdtem el komolyan festeni, voltak olyan kiállításaim, amelyeken 13-14 évesen festett képeim is megjelentek. Sokat tanultam rajztanáromtól majd mesteremtől Sárkány Lóránd festőművésztől és a Dési Huber Képzőművészeti Kör keretein belül Tamás Ervin festőművésztől.

Egész életemet végigkísérte az a kettősség, melyet a matematika és a festészet iránti vonzalmam jelentett. Az ELTE TTK-n matematikusként végeztem 1972-ben, majd a

Műegyetemen tanítottam 15 éven keresztül matematikát és számítástechnikát. Eközben sem lettem hűtlen a festészethez, bár első kiállításomra csak jóval később került sor Vácon 2005ben.

Eddig 23 egyéni és 10 csoportos kiállításon vettem részt. 2012-ben két nagy megtiszteltetés ért. Az év elején a Veresegyházi Polgármesteri Hivatal megvette „Ketten” című festményemet, mely azóta is a „kis tárgyaló” falát díszíti. Az év vége felé pedig megjelent „A képzelet világa” című középiskolás rajz és vizuális kultúra tankönyv tanári segédkönyve, melyben öt festményem kapott helyet, vagyis iskolai tananyag lettem.

 

GAIRLOCH

 

Képeimet három témakörbe rendezhetjük. Az első az előbb említett kettősség következménye: ezek a képeim non-figuratív festmények, melyek uralkodó geometriai formái és az ezeket kitöltő színárnyalatok játéka fraktálokat idéző, háromdimenziós alakzatok élményét eredményezi. Ezek alkotása közben a létezés dinamikáját, az élet princípiumát, körforgását és örök megújulásának mintázatait keresem. A második témakör a tájképek. Persze ezek sem hagyományos tájképek, a csendes tájak nyugalma mögötti rejtett jelentéseket, az erdők, mezők, hegyek alakzatainak és színeinek játékos dinamikáját próbálom megjeleníteni. Végül a harmadik, a figurális képek. Gondolom nem meglepő, hogy ezek sem teljesen hagyományos festmények.

PMH: Pontosan milyen típusú festmények lesznek láthatóak április 5. és 26. között és miért ezekre esett a választás?

A.P.: Eddig mindig magam állítottam össze a kiállítások anyagát, most a kiállítás rendezője, kedves festőművész barátom, Klement Zoltán vállalta magára ezt a feladatot és én teljesen rá bíztam magam. A válogatás még nem fejeződött be, de azt már látom, hogy Zoli mindhárom témakör képeiből állítja össze a kiállítás képeit. Ezek nagy része az utóbbi években készült, de néhány régebbi alkotás is szerepel közöttük.

 

 

ŐFELSÉGE

 

PMH: Mit ajánl a kedves érdeklődőknek, miért tekintsék meg ezt a különleges kiállítást?

A.P.: Egy különlegesség a festmények készítési módja. A 70-es években kidolgoztam egy egészen egyedi festési technikát: a festéket különböző méretűre tördelt penge darabokkal viszem fel farostlemezre vagy vászonra, ami igen sajátos és érdekes felületet eredményez. Ennél a technikánál a felület a rajta levő kis kitüremkedések miatt mozaikszerű hatást kelt.

Ezt a megfelelő megvilágítás még jobban kiemeli. További ajánlatként Jolsvai Andrást idézem. Az előző veresegyházi kiállításom megnyitó beszédében mondta: „Ez a tárlat … arról győz meg bennünket, hogy Antos Péterben két ember lakik. Egy józanul gondolkodó, rendre vágyó matematikus és egy folyton lázadó forradalmár: sok izgalmas képet remélhetünk még eljövendő találkozásaikból.”

 

 

ÁTJÁRÓ

 

PMH: Hol találkozhatnak az Ön műveivel legközelebb, vagy akár párhuzamosan más helyszínen a művészetek iránt érdeklődő olvasóink?

A.P.: Nemrég fejeződött be egy pesti kiállításom, most pedig az Udvarház Galéria következik. Közben tárgyalok egy újabb pesti galériával, de konkrét időpontot még nem tudok. A 3. kerületben levő Életvirága Házban lényegében mindig láthatók festményeim.

Köszönjük az interjút!

AdamRos

Pest Megyei Hírhatár