Legyen ebből hagyomány!

Helyi művészek alkotásai a Művelődési Házban.

2008-06-18, www.orbottyan.hu

Ferenczi

 

Alig egy esztendeje, egy kiállítás megnyitóján vetődött fel a gondolata annak, hogy létre kellene hozni egy baráti kört helyi képzőművészek aktív közreműködésével, és a tagok számára egy kiállítást rendezni. Az ötletgazdák nem tétlenkedtek, és remek partnerre találtak Őrbottyánban a Polgármesteri Hivatalban, illetve a Művelődési Házban. Így első ízben idén nyáron nyílhatott meg a tárlat, és hivatalosan is létrejöhetett az Őrbottyáni Képzőművészek Baráti Köre.

Az ünnepélyes megnyitóra június 16-án, délután 18 órakor került sor. Az egybegyűlteket Cserepka András polgármester köszöntötte, majd Breyer Zoltán színművész Ancsel Évától a Hogyan kell harangot önteni, és Bartók átiratában a Cantata Profana - A kilenc csodaszarvas című román kolindát adta elő. A megnyitóbeszédet Horváth István szobrászművész tartotta.

 

            

 

A baráti kör hét alapító tagjai: Antos Péter festőművész, Báron László festőművész, Mezősi Eszter üvegművész, Mizser Pál festőművész, Schütz Zoltán szobrászművész, Molnár Ferenc fotóművész és Szabados István festőművész. A fenti névsor érdekessége, hogy a művészek közül ketten itt születtek, de már nem élnek itt, míg öten ugyan nem itt születtek, viszont ez lett "választott hazájuk".

A kiállítást hagyományteremtő céllal rendezték, szeretnék, ha évről évre sor kerülne hasonlóra, mint ahogy azt is, ha a későbbiekben új tagok csatlakoznának a körhöz. A tárlat érdekessége, hogy gyerekrajzokat is találunk a kiállított művek között. A képzőművészek ugyanis pályázatot hirdettek még a tavasszal a helyi óvodások és iskolások számára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a legfiatalabbak közül minél többen ragadjanak ecsetet, színes ceruzát, vagy bármit, amivel kifejezésre juttathatják tehetségüket. A gyerekek lelkesedését mutatja, hogy száz pályázó közel százötven alkotással pályázott. Érkeztek rajzok, festmények, akvarellek, sőt fotók is.

A gyermekpályázat díjazottjai: Márton Réka, Lehoczky Anna, Nagy Réka Regina, Hege Vera, Schlanger Borbála, Gedeon Katus, Ódor Vanessza, Ódor Cintia és Nádudvari Balázs. Könyvjutalmukat Horváth Istvántól vehették át.

 

Ez a kiállítás több szempontból is különleges. Nem szokványos, hogy európai hírnévnek örvendő képzőművészek gyerekrajzok társaságában állítsák ki műveiket. Az sem jellemző, hogy ők maguk dolgozzanak azon, hogy a terem a rendelkezésre álló rövid idő alatt a lehető legtökéletesebb legyen. És végül, de korántsem utolsósorban, nem sűrűn fordul elő, hogy heten összefognak és egy falusi kiállítást rendeznek. Az érdeklődés, a teli kiállítóterem és a fiatalok lelkesedése pedig azt mutatja, igenis így kell ezt csinálni. A huszonhárom festmény, tizenöt szobor, hat fotó és hat üvegplasztika pedig bármelyik országos, sőt európai kiállításon szerepelhetne, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy csodálja meg. Emelem kalapomat az Őrbottyáni Képzőművészek Baráti Köre előtt!